Diş hekimliğinde bulk fill kompozit rezinler - Serpil Karaoğlanoğlu; Numan Aydın; Fulya Toksoy Topçu; Elif Aybala Oktay; Funda Demir (Selçuk University, 2019)
Diş hekimliğinde kullanılan restoratif materyallerdeki gelişmeler, amalgam ile restore edilebilen geniş posterior kavitelerde kompozit rezinlerin kullanımına olanak sağlamıştır. Posterior dişlerin restorasyonunda kullanılan kompozit rezin materyallerin mekanik ve estetik özelliklerinin geliştirilmesi kullanım kolaylığı beklentisini beraberinde getirmiştir. Bu amaçla kullanılan bulk tekniği ve bu teknikle uygulanan kompozit rezin materyaller son yıllarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Kompozit rezinlerdeki gelişmelere rağmen bu restorasyonlarda zaman içerisinde oluşan problemler genellikle kompozitlerin polimerizasyon büzülme stresi ile ilişkilendirilir.Polimerizasyon büzülmesini azaltmak amacıyla kompozitlerin inkremental teknik ile (tabakalar hâlinde) uygulanması önerilmektedir. Fakat kompozitlerin inkremental yerleştirmesi derin kavitelerde ışınlama sayısını ve uygulanma süresini artırmaktadır. Yeni nesil bulk fill kompozitler gelişmiş translusent yapı ve farklı fotoaktif başlatıcı içermektedirler. Bu özellikleri nedeniyle diş kavitelerine daha büyük kütleler hâlinde yerleştirilebilmektedir. Bu kompozitlerin geleneksel kompozitlere göre artan ışınlama derinliği ve polimerizasyon büzülme stresini azaltılması, restoratif diş hekimliğinde heyecan uyandıran bir yenilik olmuştur. Bu derlememizin amacı; yeni nesil bulk fill kompozitleri ticari örnekleri ile analiz ederek, bu kompozitlerin özellikleri, avantajları ve kullanımları hakkında bir literatür incelemesi sunmaktır.