THE INFLUENCE OF ALTITUDE ON THE LIMIT TIME OF MAINTAINING THE SPEED OF RUNNING AT VO2MAX (TLIMVO2MAX), FOR FOOTBALLERS - HONCERIU C.; TROFIN P.F (ALTIUS ACADEMY Foundation - Faculty of Physical Education and Sports, 2015)
TlimVO2max reprezintă timpul de alergare pe care un sportiv îl poate menţine la viteza aerobă maximală (VAM). Lucrarea a urmărit realizarea unui studiu în vederea identificării modului în care schimbarea de altitudine poate afecta TlimVO2max. 22 de jucători profesioniști de fotbal au efectuat probe pentru evaluarea VAM și a TlimVO2max. Evaluarea TlimVO2max a fost realizată la altitudini diferite: prima, la 140 m iar a două la 1300 m, cu o perioadă de 56 de ore între cele două evaluări. Evaluarea VAM a fost realizată cu ajutorul testului VAMEVAL. Evaluarea TlimVO2max a fost realizată cu ajutorul sofft-ului VAMEVAL. Rezultatele studiului indică un timp de menținere a vVO2max de 368,6 ± 70,87 secunde, pentru 140 m, iar pentru 1300 m 316,8 ± 63,80 secunde. Diferența dintre seriile de date obținute în urma cercetării de teren este semnificativă statistic (p < 0,0001), lucru ce demonstrează că altitudinea influențează timpul limită de menținere a vVO2max.