AFECTIVITATEA CA DIMENSIUNE SPECIALĂ A PERSONALITĂȚII UMANE - USM ADMIN (Moldova State University, 2020)
Studiul nostru abordează problematica afectivității la nivel de dimensiune specială a personalității umane. La acest nivel se evidențiază conținutul reflectoriu și formele de reflectare specifice proceselor afective simple, complexe și superioare. Inteligența emoțională, ca produs superior al proceselor afective, nu exclude, ci presupune deschiderea spre alte procese noncognitive, dar și cognitive. În această perspectivă, este subliniată teza promovată de D.Goleman, referitoare la faptul că inteligența emoțională are o influență covârșitoare în dezvoltarea personalității umane. Importanța EQ în educație este evidentă la nivel de empatie afectivă și motivațională. În acest context, Goleman reco- mandă un proces de școlarizare a emoțiilor, care în ultimă instanță își propune să cultive "mai multă democrație în tra- tarea celorlalți". Cuvinte-cheie: afectivitate, procese psihice, trăiri afective, inteligență emoțională, școlarizarea emoțiilor.