Динаміка підготовленості учнів ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою під впливом використання засобів боротьби - Lyudmyla Balushka; Khrystyna Khimenes; Andriy Okopnyy; Maryan Pityn; Oleh Sogor; Yulia Tkach (OVS LLC, 2020)
Сучасне фізичне виховання у закладах середньої освіти зазнає реформування. Для його оптимізації в навчальний процес все частіше пропонують вводити засоби різних видів спорту. Зокрема доцільним сьогодні вважається включення різновидів єдиноборств до програм з фізичної культури закладів військово-фізичного спрямування.  Мета дослідження: обґрунтувати використання засобів спортивної боротьби у процесі фізичного виховання учнів ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.  Матеріал та методи. Дослідження проводилося на основі вивчення показників функціональної та фізичної підготовленості учнів 10-х класів ліцею з поглибленою військово-фізичною підготовкою упродовж проведення педагогічного експерименту. Він полягав у вивченні впливу різноспрямованих засобів боротьби на рівень зазначених сторін підготовленості учнів упродовж року. Результати. В учнів, які впродовж року виконували навантаження згідно експериментальної програми з фізичної культури, за час першого навчального семестру сумарний середній приріст щодо вихідних показників склав 10,7%, а за час другого - ще 5,7%, тоді як в учасників групи, яка працювала за традиційною програмою з фізичної культури у першому семестрі результати проб зросли на 6,1% і ще на 2,0% - впродовж другого. У фізичній підготовленості учнів ЕГ сумарний приріст показників за перший семестр склав 31,6% і ще 24,5% - впродовж другого. Натомість в досліджуваних КГ зміни були порівняно менш виражені: 24,7% - за перший і 8,9% - за другий семестр.  Висновки. Обґрунтовано ефективність застосування засобів боротьби у фізичному вихованні учнів ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, що сприяє достовірно більш вираженому приросту показників функціональної та фізичної підготовленості учнів порівняно з традиційною програмою з фізичної культури.