Transcendentno-horyzontalna antropologia "Horyzontów Wychowania" - Wit Pasierbek (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2011)
Autor analizuje dorobek naukowy i rozwój programowy dotychczasowych 20 numerów "Horyzontów Wychowania", którym jest "autentyczne wychowywanie współczesnego człowieka do pełni człowieczeństwa". By uzasadnić te założenia, przedstawia dwie doktryny antropologiczne ostatnich czasów, a mianowicie indywidualizm i kolektywizm. Do tego dołączyć należy obecny kryzys "smutnego człowieka". Ostatecznie dochodzi do wniosku, iż założenia programowe postawione przez Redakcję realizowane są poprzez założenia antropologii transcendentno-horyzontalnej metodą analityczną.