МЕТОДОЛОГІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ КОНЦЕПТУ "СКЛАДНІСТЬ" У ПЕДАГОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ - Світлана ГАНАБА (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2022)
Складність постає як універсальність, яка не обмежується межами вузької предметності. Вона відображає рефлексію самого пізнавального процесу, який постійно трансформується, породжує неочікувані смисли та відкриває нові грані сучасного світу. Складність дозволяє по-іншому проаналізувати наявні проблеми, розглянувши їх у контексті ймовірності і випадковості. Відповідно складність передбачає іншу природу раціональності, яка не підлягає опису в координатах причинно-наслідкових категорій. Концепт складності не відкидає основні закономірності освітнього процесу. У світлі складності освітній процес постає як багатовимірне явище, що залежить від дії багатьох факторів, зміна одного з яких здатна серйозно переформатувати сферу освіти. Складність відображає рефлексію пізнавального процесу, який постійно трансформується, породжує неочікувані смисли та відкриває нові грані сучасного світу. Така освіта плекає дух творчості та новаторства, а отже дух своєї епохи. Можливість відкритого доступу до різних культурних практик й освітніх надбань людства робить освіту доступною й нівелює периферійність. У такий спосіб забезпечується можливість навчання упродовж усього життя й забезпечується індивідуальна траєкторія навчання людини через обрання нею оптимального графіка занять, методів отримання знань й презентації своїх здобутків й відповідно забезпечується вільний вибір змістового наповнення залежно від інтересів та потреб. Релевантною заувагою для окреслення стратегій педагогічних досліджень є концентрація освітньої діяльності на індивідуальній природі людини, на розширенні її можливостей реалізувати свої прагнення та потреби у нових знань, через плюралізм напрямів та форм, методів навчання. Очевидно, навчальний процес не уподібнюється до передавання знань як естафетної палички від однієї людини до іншої, а розглядається як створення умов, за яких уможливлюються процеси народження знань учасниками освітньої взаємодії.Цінніс ть та релевантність методологічного потенціалу філософії складності у тому, що вона пропонує модель саморозвитку людини в освітньому й соціальному середовищі, які швидко змінюються.