بهینه سازی الگوی شوت روی پای فوتبال براساس سرعت توپ - مصطفی حاج لطفعلیان; حیدر صادقی; سروش باقری کودکانی (Sport Sciences Research Institute, 2015)
از تحلیل تکنیک ورزشکاران نخبه و استخراج پارامترهای سینماتیک و سینتیک به‌عنوان روشی برای تعیین الگوی تکنیک بهینه یاد می¬شود. هدف این مطالعه، یافتن الگوی بهینۀ شوت فوتبال بر‌اساس حداکثر سرعت شوت با استفاده از مدل¬سازی دینامیکی بر‌اساس روابط حاکم بر حرکت بود. مزیت این روش در‌مقایسه با روش¬های تجربی، امکان تغییر تک‌تک متغیرها، کم‌هزینه‌بودن و اجرای مدل برای دفعات بسیار‌ زیاد بود. طبق نتایج پژوهش، علی¬رغم وجود اختلاف معنا¬دار در الگوی حرکتی هر سه مفصل بررسی‌شده، بین شوت بهینه و شوت آزمودنی¬ها و افزایش 5/62% در سرعت شوت، شباهت الگوی حرکتی شوت بهینه با مطالعات تجربی گذشته و بررسی گشتاورهای ایجاد‌شده در مفاصل، نشان-دهندۀ قابل‌اجرا بودن این الگو برای انسان و صحت حل بهینه است. به¬ کمک مدل ساخته‌شده در این مطالعه می¬توان با مداخلۀ به‌موقع اندام¬ها و عضلات در حرکت، گشتاور وابسته به حرکت را در اندام دور از تنه تا‌حدی که مفاصل بتوانند گشتاور ایجاد‌شده را تحمل و به توپ منتقل کنند، افزایش داد؛ بنابراین، لازم است عضلات تقویت شوند و هماهنگی عصبی عضلانی نیز افزایش یابد. در‌نهایت، باید گفت این مدل به‌عنوان یک ابزار می¬تواند در اختیار مربیان قرار گیرد تا به کمک آن الگوی بهینۀ حرکت هر فرد را به‌صورت اختصاصی به وی آموزش دهند.