Wychowanie w szkole katolickiej - Henryk Stawniak; Paweł Wawrzyńczak (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2000)
Pedagog szkoły katolickiej. Realizacja zadań i celów szkoły katolickiej zależy nie tylko od wyborów nauczanych przedmiotów i programów edukacyjno-dydaktycznych, ale raczej przez ludzi zajmuje się szkołami. Właśnie nauczyciele poprzez swoją pracę i świadectwo stają się ważnymi bohaterami wychowawczej misji Kościoła w szkołach. Artykuł przedstawiony oraz dowód przedstawienia osoby wychowawcy w szkole katolickiej w świetle kan. 803 § 2 KPK/1983 i innych dokumentów Kościoła. Refleksja autora zaczyna się od komentarza na temat powołania i tożsamości wychowawcy, by następnie przejść do podkreślenia nieodzowne elementy ich profesjonalnego przygotowania szkolnego. Później przychodzi zajmował się problemem pomocy udzielanej wychowawcom przez Kościół. Mówiąc o powołaniu wychowawcy, autorka rozumie i podejmuje problem, z którego pochodzi dwa punkty widzenia, to znaczy powołanie świeckich oraz powołanie zakonników i ludzi konsekrowany.