Динаміка структурно-метаболічних змін плечових кісток щурів із вираженими старечими змінами при динамічних інтенсивних фізичних навантаженнях - Н. О. Давибіда (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Застосування єдиного методичного підходу й комплексу адекватних методів дослідження на великому однорідному експериментальному матеріалі дало змогу вияснити закономірності морфофункціональних перетворень структури довгих кісток тварин, що відбуваються в умовах різних режимів рухової активності в різних вікових групах. Інтенсивні фізичні навантаження викликають сповільнення росту та остеокластичну резорбцію плечових кісток і їхніх структурних елементів у тварин молодого та зрілого віку. У тварин із вираженими старечими змінами спостерігаються значні деструктивні зрушення в усіх відділах плечових кісток. Морфометричні методи дослідження дають підставу стверджувати про максимальні рушійні зміни кісток у групі старих тварин і мінімальні - у тварин зрілого віку.