CAPACITATEA DE EFORT LA PACIENȚII CU DISFUNCȚIE DE VENTRICUL DREPT ÎN PERIOADA PRECOCE DUPĂ REVASCULARIZARE MIOCARDICĂ - Janna CAZACU; Daniela BURSACOVSCHI; Stela DODU; Eleonora VATAMAN (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
Introducere. Capacitatea de efort este puternic asociată cu morbiditatea și mortalitatea de orice cauză și de cauză cardiovasculară la pacienții cu insuficiență cardiacă. Disfuncția de ventricul drept (DVD) pare a fi un predictor independent al intoleranței la efort, însă influența acesteia asupra capacității de efort a bolnavilor în perioada precoce după revascularizare miocardică ramâne neclară. Scopul: evaluarea capacității de efort la pacienții cu DVD la 3 luni după revascularizare miocardică. Materiale și metode. Cercetarea în cauză este un studiu analitic prospectiv care face parte din proiectul științific"ALTERICC" din cadrul Programului de Stat 2020-2023. Acesta a inclus 114 pacienți la 3 luni după revascularizare miocardică prin by-pass coronarian sau angioplastie coronariană percutană. Ei au fost divizați în 2 grupuri în funcție de prezența DVD: Gr. DVD 35 pacienți și Gr. non-DVD -79 pacienți. Pacienții au fost investigați prin ecocardiografie, test de efort cardiopulmonar (TECP) și test de mers 6 minute (TM6M).Rezultate. Consumul de oxigen de vârf (VO2p) atins de către pacienții din Gr. DVD a fost semnificativ mai redus (1018,0±400,6 ml/min) în comparație cu cei din Gr. non-DVD (1243,9±336,6 ml/min), p<0.05. VO2p raportat la valoarea maximă prezisă (VO2p%) a fost inferior la bolnavii cu DVD (49,2±13,3% vs 58,5±15,0%), p=0,01, similar cu VO2p raportat la masa corporală (VO2p/kg 11,9±3,9 ml/min/kg vs 14,6±4,1 ml/min/kg), p=0,01. S' VD și TAPSE au corelat pozitiv și statistic semnificativ cu VO2p, VO2p% și VO2p/kg. Bolnavii cu DVD au parcurs o distanță nesemnificativ inferioară în timpul TM6M (313,5±72 m vs 338,1±65,5 m). Totuși, aceasta a corelat pozitiv cu sarcina efectuată în timpul TECP șiVO2p, VO2p/kg, VO2p%.Concluzii. Capacitatea de efort (exprimată atât prin sarcina maximă de efort, cât și prin VO2p, VO2p/kg, VO2p%, dar și distanța parcursă în timpul TM6M) a fost inferioară la pacienții cu DVD la 3 luni după revascularizare miocardică.