Визначення ендогенної інтоксикації в осіб підліткового та юнацького віку, що палять - I.S. Lisetska; M.M. Rozhko (Group of Companies Med Expert, LLC, 2022)
Шкідлива звичка паління становить важливу соціально-медичну проблему, що набуло характеру епідемії, у тому числі в Україні. Викликає занепокоєння те, що до цієї шкідливої звички щорічно долучаються понад 500 тис. молоді. На сьогодні паління є модифікованим фактором ризику формування і прогресування багатьох захворювань, у тому числі стоматологічної патології, серед різних вікових груп, особливо серед осіб підліткового та юнацького віку. Ротова порожнина є першим бар'єром на шляху тютюнового диму з токсинами і канцерогенами, які входять до його складу. Відомо, що патогенез багатьох захворювань супроводжується неспецифічною генералізованою відповіддю організму у вигляді розвитку синдрому ендогенної інтоксикації (ЕІ), вираженість якого може бути критерієм тяжкості патологічного процесу та впливати на перебіг захворювання. Загальноприйнятим маркером ЕІ в біологічних рідинах серед метаболітів, що дає змогу оцінити тяжкість захворювання, є молекули середньої маси (МСМ) - клас, що об'єднує різні за хімічною структурою компоненти масою від 500 до 5000 Да з чітко вираженою високою біологічною активністю. Мета - визначити ступінь ЕІ в ротовій рідині за рівнем МСМ в осіб підліткового та юнацького віку, що палять. Матеріали та методи. Вивчено стоматологічний статус у 114 осіб підліткового та юнацького віку від 15 до 24 років, яких поділено на групи: до І групи залучено 26 осіб, що регулярно палять традиційні сигарети; до ІІ групи - 22 особи, що регулярно палять електронні сигарети (Вейпи); до ІІІ групи - 23 особи, що регулярно палять пристрої для нагрівання тютюну (IQOSи); до ІV групи - 43 особи без шкідливої звички паління. Ступінь ЕІ визначено за показником МСМ у ротовій рідині експрес-методом за модифікованою методикою Габриелян Н.І. та співавт., 1984. Результати. Під час аналізу показника в ротовій рідині пептидних залишків (МСМ254) в осіб І групи виявлено МСМ254 в 1,4 раза більше, ніж в осіб IV групи (р<0,001). Аналогічну тенденцію простежено в інших групах - в осіб ІІ та ІІІ груп МСМ254 більше відповідно в 1,3 раза (р<0,05) та 1,2 раза (р<0,001). Виявлено також різницю нуклеотидних залишків (МСМ280) у ротовій рідині осіб дослідних груп. Так, в осіб І групи відмічено МСМ280 в 1,6 раза більше, ніж в осіб IV групи (р<0,001), та в 1,3 раза більше (р<0,05) в осіб ІІ та ІІІ груп відповідно. Визначено зростання нуклеотидно-пептидного індексу залежно від наявності та виду шкідливої звички паління в учасників дослідження. Висновки. Отримані результати свідчать про розвиток ЕІ в осіб підліткового та юнацького віку, що палять. На це вказує зростання рівня МСМ у ротовій рідині обстежених осіб, маркера розвитку ендотоксикозу. Встановлено, що ступінь ЕІ залежить від виду паління, а також від ступеня розвитку патологічного процесу. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.