PARTICULARITĂȚILE TUMORILOR LA COPII ȘI A SERVICIULUI ONCOPEDIATRIC ÎN CONDIȚIILE DESCENTRALIZĂRII - Ion MEREUȚĂ; Eugeniu VALIC (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
Rezumat.Tumorile la copii au particularități de dezvoltare naturală, de diagnostic și clinică, de structură morfologică, de vîrstă, de sex, de predelecție etc. În structura morbidității oncopediatrice prevalează hemoblastozele 58-60%, tumorile creierului 17-18%, rinichiului 7-7,5%, a oaselor 5,0-5,5%, sarcoamele țesuturilor moi 4,0-4,5%, tumorile glandei tiroide 0,8-1,0%,a organelor reproductive 1,0-1,2%, a ficatului - 1,0%, altele - 2,5-3,0% [15, 16, 23].Tumorile la copii ocupă locul 2 în structura mortalităâii copiilor până la 18 ani. Un loc aparte îi revine sarcomului Eving, tumorii lui Wilms, rabdomiosarcomului embrionar și altele [21].Și serviciul oncologic are particularotățile sale manageriale, să dispună de anumite criterii, facilități, centrele să fie specializate în oncopediatrie, să dispună de specialiști, dispozitive tehnice, tehnologii de diagnostic și tratament, echipamente medicale și medicamente generice și eficiente. Serviciul trebuie să dispună de specialiști oncopediatri în fiecare zonă a Republicii Moldova - nord, centru, sud și sud-est. Este necesară o colaborare interdisciplinară cu medicina de familie, specialiștii din teritoriu și cu veriga specializată terțiară, dar și cu familiile acestor copilași, cu organele administrativ teritoriale și cu sectorul asociativ. E necesară infrastructura serviciului oncopediatric consultativ și interdependența cu Institutul Oncologic, cu Centrele de reabilitare, de educație continuă în condiții de spital și de tratament paliativ, cu serviciile asistenței sociale.