Dom formacyjny w Swobnicy - nowicjat - Jan Pietrzykowski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1998)
Swobnica to miasto położone w województwie zachodnim na południe od Szczecina około 60 km. Salezjanie pracują w parafii parafialnej od 1946 roku. Po erygowaniu prowincji północnej Polski (św. Wojciecha) nowicjat pozostał wspólny dla obu prowincji północnych w Czerwińsku do 1983 r. Miał on otworzyć nowicjat Skrzatusz, ale ze względu na nowy dom parafialny wybrali Swobnicę. Od początku w nowicjacie funkcję mistrza nowicjuszy pełni ks. Bolesław Leciej.