Rola komórek Langerhansa w immunopatogenezie atopowego zapalenia skóry - Krystyna Romańska-Gocka; Kinga Polasik; Waldemar Placek (Termedia Publishing House, 2010)
Wprowadzenie: Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest często występującą,przewlekłą chorobą zapalną, w której stwierdza się liczne nieprawidłowościimmunologiczne, m.in.: wysokie stężenie IgE, nadmierną aktywnośćkomórek Langerhansa (KL) oraz zwiększoną ekspresję receptoraCD23. Komórki Langerhansa są komórkami dendrytycznymi pochodzeniaszpikowego. Stanowią one 3-8% wszystkich komórek naskórka,a u osób z chorobami alergicznymi jest ich znacznie więcej. Komórki Langerhansasą zdolne wychwytywać antygeny egzogenne, takie jak haptenyczy antygeny wirusowe, przetwarzać je i prezentować limfocytom T.Komórki Langerhansa na swojej powierzchni mają antygeny HLA-DR,antygen CD4, receptory FcεRIα i CD23, receptory dla przeciwciała IgEi CD1a, a także cząs teczki kostymulujące CD 80/B7-1, CD 86/B7-2. Cel pracy: Ustalenie liczby i cech morfologicznych komórek Langerhansaw naskórku chorych na AZS przy użyciu przeciwciał przeciwantygenom CD1a i HLA-DR w porównaniu z osobami zdrowymi orazoznaczenie receptorów powierzchniowych FcεRIα, CD4, CD23,CD80/B7-1, CD86/B7-2, IgE. Materiał i metodyka: Przebadano 18 wycinków pochodzących od osóbchorych na atopowe zapalenie skóry. Próbę kontrolną stanowiły wycinkiod 10 zdrowych osób pobrane z pośladków lub z grzbietu ręki. Biopsjęu osób chorych pobierano ze zmian chorobowych. Markery KL (CD1a,HLA-DR, FcεRIα, CD4, CD23, CD80/B7-1, CD86/B7-2, IgE) wykrywano,stosując podwójne barwienie immunofluorescencyjne. Wyniki: U pacjentów z AZS stwierdzono w naskórku znacznie więcejKL CD1a+ niż u zdrowych. Wygląd KL w naskórku różnił się u osóbchorych i zdrowych. W naskórku chorych na powierzchni KL stwierdzonoobecność wszystkich badanych receptorów, a u zdrowych tylkoCD1a, HLA-DR, FcεRIα. Wnioski: Rola KL zależy od obecności receptorów na ich powierzchni,a ich morfologia w naskórku osób chorych na AZS i w naskórku osóbzdrowych znacznie się różni. Bardzo duża liczba KL w naskórkuchorych na AZS świadczy o stanie zapalnym.