Rola uniwersytetu w kształtowaniu postaw przedsiębiorczych - Agnieszka Brzozowska; Beata Glinka; Agnieszka Postuła (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2014)
Współczesna edukacja menedżerska jest obecnie w dość trudnym momencie i musi stawić czoła różnorodnym wyzwaniom. Wielu autorów otwarcie krytykuje kierunek zmian, w jakim podążają polskie uczelnie kształcące menedżerów. Już cztery dekady temu Mintzberg zauważył i głośno skrytykował nadmierną specjalizację szkół biznesowych oraz indywidualizację procesu nauczania. Jest to zaledwie jedno z wielu niekorzystnych zjawisk, które spowodowały, że studenci kończą uczelnie z fałszywym wizerunkiem organizacji, co generuje liczne inne patologie. Kostera, podobnie jak wielu innych autorów, proponuje skoncentrowanie się na rozwijaniu wyobraźni u studentów, którzy jak dotąd zarzucani byli ogromem wiedzy i specjalistycznych narzędzi w najróżniejszych obszarach wiedzy. Nie pozwala to przyszłym menedżerom na kształtowanie postaw przedsiębiorczych, na które wpływ mają zupełnie inne czynniki, takie jak umiejętności interpersonalne czy kompetencje społeczne, o czym traktuje artykuł.