Szczególny rodzaj ukrytej przemocy wobec dziecka. Zastępczy Syndrom Münchhausena - Jarosław Jagieła (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Destrukcja, jaka wiąże się z cielesnością człowieka, przybiera niejednokrotnie bardzo podstępne i dalekie od jednoznaczności formy 1. Agresja, jak również wynikająca z niej autoagresja, jest wielce złożoną klasą zachowań, której jakże często nie da się wyjaśnić za pomocą prostych motywacji oraz łatwych czy prozaicznych uwarunkowań. Psychopatologia - bo w obrębie tej dziedziny wiedzy będziemy się tu głównie poruszać - zna wiele tego rodzaju przykładów, gdzie powody powstawania określonych zaburzeń psychicznych należy uznać za dalekie od pełnego rozstrzygnięcia