EVOLUȚIA TUBERCULOZEI PULMONARE DISTRUCTIVE LA COPII - Evelina LESNIC; Adriana NIGULEANU (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Scopul studiului a constat în evaluarea evoluției tuberculozei cu destrucție a țesutului pulmonar la copii. Material șimetode: s-a efectuat o cercetare retrospectivă, selectivă, analitică, care a inclus 43 copii cazuri noi cu tuberculoză pulmonară distructivă. Rezultate: au fost cel mai frecvent afectate fetele 25 (58,1%) și grupul de vârstă între 15 și 18 ani 34(79,1%) cazuri. Fiecare al doilea copil a fost din contact tuberculos, 18 (41,9%) au fost depistați activ, iar 22 (52,4%)pasiv, deși toți pacienții au fost simptomatici. Tuberculoza infiltrativă a predominat, în egală proporție extinsă și limitată,majoritatea cu localizare unilaterală, cu diseminație. Baciliferi au fost 20 (46,5%) cazuri, GeneXpert MTB/Rifampicinăpozitivi 30 (69,8%) cazuri, inclusiv rezistent la 9 (20,9%) cazuri. Succesul terapeutic s-a înregistart la 30 (69,8%) cazuri,au fost pieduți din supraveghere 2 (4,7%) cazuri, au continuat tratamentul cu regimul pentru TB RR/MDR 11 (25,6%)copii. Concluzii: tuberculoza pulmonară distructivă evoluează cu rezultate terapeutice nesatisfăcătoare, datorită asocieriicu factorii de risc epidemiologici, depistării pasive, localizării extinse și diseminației bronhogene.