Formacja moralna według Eduardo Levy SJ - Zbigniew Szulczyk (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2021)
Coraz częściej w literaturze podejmowany jest problem trudności w wychowaniu moralnym dzieci i młodzieży. Zauważalne osłabienie pozycji autorytetów oraz podważanie istnienia obiektywnych norm etycznych utrudnia rodzicom, katechetom i wychowawcom skuteczną formację moralną. Meksykański jezuita Eduardo Levy proponuje w interesujący sposób odpowiedzieć na te potrzeby. W swojej propozycji formacyjnej Encuentro con Cristo usiłuje dostosować treści i formy przekazu do odbiorców w taki sposób, aby potrafili przełożyć je na swoje codzienne życie. Jego zdaniem normy etyczne mają wtedy większą szansę stać się trwałą częścią świata wartości wychowanków. Dba o prostotę przekazu, różnorodność form oraz zaangażowanie rodziców w ten proces.