Dochody miesięczne jako czynnik wpływający na jakość życia polskiej rodziny na przykładzie woj. podkarpackiego - Piotr Zawada (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2017)
Wielkość dochodu rodzinnego jest czynnikiem warunkującym wielkość oraz strukturę spożycia. Jest on także determinantem zachowania rodziny, bowiem umożliwia zaspokojenie podstawowych potrzeb człowieka i jest istotnym elementem poziomu życia. Dochody wpływają także na relacje między małżonkami, rodzicami i dziećmi. Budżet domowy generuje również rozwój i edukację dzieci, daje bądź ogranicza im możliwości na przyszłość. Trudna sytuacja materialna polskich rodzin rodzi ograniczenia podstawowych potrzeb konsumpcyjnych.