Anatomo-Phylogenetic Arguments for the Production of Muscular Sports Injuries - Bogdan-Alexandru HAGIU (Cluj University Press, 2023)
The striated muscles that appeared later on the phylogenetic scale have more white, fast fibers in their composition, more sensitive to metabolic aggression. Based on the composition, phylogeny and anatomical-functional characteristics, we selected the following muscles: semitendinosus, iliac, subscapular, extensor pollicis brevis and flexor pollicis longus. The data from the specialized literature show that the respective muscles are exposed to sports injuries. In principle, one can try to prevent injuries by changing the proportions in types of muscle fibers, possibly through physical exercises, but there is the potential danger of changing joint biomechanics. Argumente anatomo-filogenetice pentru producerea leziunilor sportive musculare. Mușchii striați apăruți mai târziu pe scara filogenetică au în compoziție mai multe fibre albe, rapide, mai sensibile la agresiuni metabolice. Pe baza compoziției, filogeniei și caracteristicilor anatomo-funcționale am selectat următorii mușchi: semitendinosul, iliacul, subscapularul, extensor pollicis brevis și flexor pollicis longus. Datele din literatura de specialitate arată că respectivii mușchi sunt expuși traumatismelor sportive. În principiu se poate încerca prevenirea accidentărilor prin schimbarea proporțiilor în tipuri de fibre musculare, eventual prin exerciții fizice, dar exista pericolul potențial al modificării biomecanicii articulare. Cuvinte-cheie: mușchi striați, filogenie, tipuri de fibre, traumatologie sportivă Received 2023 July 19; Revised 2023 August 28; Accepted 2023 September 1th; Available online 2023 September 30; Available print 2023 November 30