بررسی تأثیر معنی کلمه بر بسامد ناروانی¬ گفتار در بزرگسالان دارای لکنت رشدی - Elham Masumi; Zohre Arani Kashani; Ali Ghorbani; Mohammad Kamali (Vesnu Publications, 2013)
چکیده مقدمه: لکنت از شایعترین اختلالات گفتار و زبان است. سببشناسی لکنت از جنبههای گوناگونی مانند؛ زیستی، رشدی، عاطفی، یادگیری و زبانشناختی مورد بررسی قرار گرفته است. تحقیقات نشان میدهند برخی ویژگیهای زبانشناختی مانند معنی کلمه میتوانند بسامد وقوع ناروانی گفتار در این اختلال را تحت تأثیر قرار دهند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین تأثیر معنی کلمه بر بسامد ناروانی گفتار در بزرگسالان دارای لکنت رشدی انجام شده است. مواد و روش ها: پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضر به صورت مقطعی بر روی 14 فرد بزرگسال دارای لکنت (12 مرد و 2 زن) با میانگین سنی 93/24 سال انجام شده است. بسامد ناروانیهای گفتار از طریق خواندن دو فهرست؛ شامل 60 کلمه و 60 شبهکلمه مورد ارزیابی قرار گرفت. کلمهها بر اساس ساختارهای هجایی متنوع در زبان فارسی انتخاب شدند. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون آماري Paired t-test  مورد تجزيه و تحليل قرار گرفتند. یافتهها: نتایج بررسی نشان داد، تفاوت معنیداری بین میانگین بسامد ناروانیهای گفتار در فهرست کلمهها و شبهکلمهها وجود دارد (05/0>P). نتیجهگیری: این یافته آشکار میسازد، بسامد ناروانی گفتار در شبهکلمهها به میزان قابل توجهی بیش از کلمهها است. بنابراین به نظر میرسد به دلیل حذف بازیابی محتوایی معنایی در تکلیف خواندن شبهکلمهها، فرایند رمزگذاری واجشناختی در تکلیف خواندن شبهکلمهها بسیار پیچیدهتر از تکلیف خواندن کلمهها باشد. کلید واژهها: لکنت رشدی، بزرگسال، شبهکلمه، معنیکلمه