РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО МІЖДИСЦИПЛІНАРНОГО ВЕДЕННЯ НОВОНАРОДЖЕНИХ З ВРОДЖЕНОЮ ІНТЕСТИНАЛЬНОЮ ХІРУРГІЧНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ (ПЕРШЕ ПЕДІАТРИЧНЕ КЕРІВНИЦТВО ВІД ТОВАРИСТВА ERAS®) - І. Кисельова; О. Горбатюк; Л. Танцюра (Bukovynian State Medical University, 2022)
Вроджена патологія шлунково-кишкового тракту займає провідне місце серед хірургічної патології новонароджених. Хірургічне втручання дозволяє провести корекцію вади, але не відразу усуває комплекс патофізіологічних змін, які є багатофакторними. Важлива роль в хірургічному лікуванні інтестинальної патології у новонароджених належить не тільки визначенню обсягів і видів хірургічної корекції аномалії, але й питанням анестезіологічного забезпечення хірургічного втручання та інтенсивної терапії. Пошуки ефективних перед-, інтра- та післяопераційних заходів ведення пацієнтів з метою зниження ускладнень і летальності є актуальним завданням неонатальної хірургії, інтенсивної терапії та анестезіології новонароджених. Комплексним та фундаментальним рішенням такого завдання з'явився нещодавно опублікований документ від Товариства прискореного відновлення після хірургічних втручань - ERAS® (Enhanced Recovery After Surgery Society), в якому на підставі доказової медицини наведені консенсусні рекомендації щодо ведення новонароджених дітей з хірургічною інтестинальною патологією для покращення результатів та скорочення тривалості лікування. У статті наводиться скорочений та адаптований переклад вказаних вище рекомендацій Товариства ERAS®, які охоплюють такі питання періопераційного ведення, як хірургічна тактика, знеболення, застосування антибіотиків, запобігання гіпотермії, інфузійна терапія, профілактика анемії, відновлення харчування тощо.