Профілактика пателофеморального больового синдрому та тендінопатії колінного суглобу у спортсменів - Oleksandr Stepanenko (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2022)
Актуальність. Активний спосіб життя є важливим для всіх вікових груп населення. Пателофеморальний больовий синдром та тендінопатії колінного суглоба значно поширені серед легкоатлетів, оскільки травми й захворювання опорно-рухового апарату часто стають неминучою частиною спортивного процесу. Пізня діагностика та, як наслідок тривалий реабілітаційний процес надовго обмежують або унеможливлюють повернення до повноцінних тренувань, а інколи й до продовження спортивної кар'єри. Мета статті - дослідити причини виникнення та розробити комплексну програму профілактики пателофеморального больового синдрому й тендінопатії колінного суглоба в спортсменів високого класу. Матеріали й методи дослідження - аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури й інформаційних джерел мережі «Інтернет». Результати роботи. У статті обґрунтовано значення комплексного підходу до профілактики спортивного травматизму. Проаналізовано основні причини виникнення та клінічні прояви пателофеморального больового синдрому й тендінопатії колінного суглоба в спортсменів. Охарактеризовано основні види та методи реабілітації в кожному конкретному випадку травматизації. Визначено компоненти фізичної терапії залежно від етапу реабілітаційного процесу. Висновки. Досліджено основні причини виникнення травм колінних суглобів. Розроблено й теоретично обґрунтовано програму профілактики спортивного травматизму колінного суглоба.