Wychowanie dziecka w rodzinie do świętowania - Michał Chłopowiec (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1995)
Świętowanie jest naturalną potrzebą człowieka, ale jego treść i konkretna forma wynikają rodzina, bo tylko rodzina ma mechanizmy, które są w stanie sprawić, że ludzie zrozumieją wszystkie prawdy egzystencjalne, nawet te najbardziej skomplikowane, przez prostotę doświadczenia. Artykuł (wychodząc poza fenomenologię imprezowania) pokazuje zależność między procesem odkrywać poprzez dziecko religijne przesłanie świąt i przekazywaną im treść teologiczną jako doświadczenie rodzinne.