EVALUAREA COPILULUI CU PARALIZIE CEREBRALĂ - Doina Pleşca; Victoria Hurduc; Iulia Ioan; Iuliana Dinu (Amaltea Medical Publishing House, 2010)
Paralizia cerebrală reprezintă o problemă semnifi cativă, apărând cu o frecvenţă de 2-2,5 la 1.000 la nounăscuţi vii. Pentru a stabili anomalia structurală cerebrală, se recomandă efectuarea investigaţiilor neuroimagistice, IRM fi ind preferată tomografi ei computerizate (nivelul A). Nu sunt necesare, de rutină, studii metabolice şi genetice (nivel B), dar ele sunt efectuate dacă examenul clinic si investigaţia imagistică nu evidenţiază modifi cări specifice (nivel C). Testele de coagulare sunt importante la copiii cu infarcte cerebrale care dezvoltă hemiplegie. Electroencefalograma va fi efectuată doar dacă există crize epileptice sau un sindrom epileptic specific (nivel A). Se va efectua screening pentru defi citele vizuale, auditive, de vorbire, acestea fiind frecvent asociate la copiii cu paralizii cerebrale.