The OCENA STANU FUNKCJONALNEGO PACJENTÓW ZAKWALIFIKOWANYCH DO ZABIEGU ALLOPLASTYKI STAWU KOLANOWEGO. - Karol Waldon; Karina Szczypiór-Piasecka; Alicja Mińko; Krzysztof Antczak; Aleksandra Orłowska (Kazimierz Wielki University, 2021)
STRESZCZENIE Wstęp: Choroba zwyrodnieniowa stawu kolanowego jest jedną z najczęstszych dolegliwości kończyny dolnej. Popularność przypadłości jest uzależniona od wieku, im pacjent starszy tym częściej i w większym stopniu występują zmiany zwyrodnieniowe. Dzięki możliwości współczesnej medycyny, choroby zwyrodnieniowe można leczyć w sposób nieinwazyjny oraz inwazyjny. W badaniu poruszony zostaje problem bólu i stanu funkcjonalnego stawu kolanowego. Cele Pracy: Ocena stanu funkcjonalnego i klinicznego pacjenta z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego. Określenie najczęstszych ograniczeń związanych z czynnościami dnia codziennego pacjentów zakwalifikowanych do alloplastyki stawu. Wpływ bólu na stan funkcjonalny pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego. Materiały i Metody: Badanie zostało przeprowadzone w Klinice Ortopedii, Traumatologii i Onkologii Narządu Ruchu. Wzięło w nim udział 49 osób zakwalifikowanych do operacji endoprotezoplastyki, 23 kobiet i 26 mężczyzn. Każdy pacjent został poddany badaniu podmiotowemu, które składało się z 9 pytań, oraz przedmiotowemu w, którym badana była funkcja zajętych chorobowo stawów. Wyniki: Największe korelacje wystąpiły między bólem a siłą mięśniową. Zwiększone dolegliwości bólowe wpływają na obniżenie siły mięśniowej stawu kolanowego. Następną z kolei istotnie statystycznie zmienną była korelacja między zaawansowaniem zmiany zwyrodnieniowej a bólem. Stopień zaawansowania zmian zwyrodnieniowych istotnie statystycznie wpływał na ruchomość stawu. Wnioski: 1.Dolegliwości bólowe wpływają na obniżenie siły mięśniowej stawu kolanowego. Zaawansowany proces zwyrodnieniowy wpływa na ruchomość stawu. 3.Dolegliwości bólowe zwiększają się wraz z zaawansowaniem zmian zwyrodnieniowych.