Rola rodziny w wyborze ścieżki kształcenia młodzieży - Janusz Nowak (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2020)
Wybór ścieżki kształcenia to jedna z najważniejszych decyzji w życiu zawodowym człowieka, w wyniku której ponosi on liczne konsekwencje. Z takim wyborem borykają się uczniowie kończący szkołę podstawową. W tak młodym wieku (14‒15 lat), podjęcie właściwej decyzji wymaga dużej dojrzałości. Wielu młodych ludzi nie jest na to gotowych. Dlatego też nastolatkowie kierują się po pomoc w stronę swoich najbliższych, do których mają zaufanie i zawsze mogą liczyć na rzeczową rozmowę i radę. Młodzi ludzie mogą też otrzymać wsparcie ze strony szkolnych doradców zawodowych.