اثرات ضدباکتریایی دهان‏شویه‌های گیاهی پرسیکا و ماتریکا بر باکتری‌های شایع دهان: یک مطالعه آزمایشگاهی - مصطفی صادقی; رضا بهرام‌آبادی; سپیده آثار (Mashhad University of Medical Sciences, 2011)
مقدمه: دهان‏شویه‌های گیاهی به واسطه فعالیت ضدمیکروبی و کنترل پلاک دندانی موجب بهبود بهداشت دهان می‌شوند. هدف از این مطالعه آزمایشگاهی، مقایسه اثرات ضدباکتریائی دهان‏شویه‌های گیاهی پرسیکا و ماتریکا با کلرهگزیدین 2/0 درصد بود. مواد و روش‌ها: از روش انتشار دیسک (Disc diffusion) برای اندازه‌گیری هاله عدم‌ رشد دهان‏شویه‌های مورد مطالعه بر استرپتوکوکوس موتانس، استرپتوکوکوس سانگویس، استرپتوکوکوس سالیواریس، استرپتوکوکوس سوبرینوس، کلبسیلا نمونیه، اشریشیا کلی، سودوموناس آئروژینوزا و ایکنلا کورودنس استفاده گردید. دیسک‌های کاغذی حاوی دهان‏شویه‌‌ها بر روی محیط کشت آغشته به میکروب قرار گرفتند؛ از دیسک‌های بلانک به عنوان کنترل استفاده ‌شد. از هر دهانشویه، سه نمونه و از هر نمونه سه بار کشت تهیه شد که با احتساب دیسک‌های کنترل، در مجموع، 240 کشت تهیه گردید. پس از 18 ساعت نگهداری در انکوباتور، قطر هاله‌ عدم رشد بر حسب میلی‌متر اندازه‌گیری شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS با ویرایش 16 و آزمون‌های کروسکال-والیس و من-ویتنی تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: دهان‏شویه کلرهگزیدین 2/0 درصد به طور معنی‌داری نسبت به دهان‏شویه‌های گیاهی پرسیکا و ماتریکا قطر هاله عدم رشد بزرگتری ایجاد نمود. پرسیکا به جز بر کلبسیلا نمونیه نتوانست مانع رشد باکتری‌های مورد مطالعه شود. همچنین تفاوت آماری معنی‌داری بین سه نمونه از هر دهان‏شویه و سه کشت از هر دهان‏شویه وجود نداشت. نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های این مطالعه، دهانشویه‌های گیاهی دارای قدرت کمتری نسبت به کلرهگزیدین در ممانعت از رشد باکتری‌های دهان می‏باشند. ولی مطالعات بیشتری برای اثبات یافته‌های حاضر نیاز است.