ANALIZA SUĐENJA SVJETSKOG PRVENSTVA U MUŠKOJ SPORTSKOJ GIMNASTICI U LONDONU 2009. GODINE - Snežana Bijelić; Nađija Avdibašić Vukadinović; Sunčica Delaš Kalinski; Almir Atiković (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2011)
Na uzorku od 176 gimnastičara, analizirane su ocjene studija sa Svjetskog prvenstva u muškoj sportskoj gimnastici, koje se je održalo u Londonu 2009. godine. Predmet analize je kvalitet ocjenjivanja sudija u kvalifikacijama (C I) na osnovu važećeg pravilnika za ocjenjivanje Međunarodne gimnastičke federacije (C I). Problem je bio određivanje razlika ocjena sudija na spravama i između sudija na pojedinim spravama od E1 do E6 sudije. Osnovni cilj rada bio je da se ustanovi pouzdanost ocjenjivanja sudija i da li važeći Pravilnik za ocjenjivanje (Federation Internationale de Gymnastique, 2009b) treba revidirati po pitanju ujednačavanja ocjena na spravama. Razlike su testirane za ocjene komisija D, E i rezultat na svim spravama u višeboju: parteru, konju s hvataljkama, krugovima, preskoku, razboju i vratilu. Preskok ima najveću srednju D i E ocjenu, a konj s hvataljkama najniže srednje D i E ocjene. T-testovi su pokazali da se ove dvije sprave značajno razlikuju od drugih sprava. Pouzdanost je izračunata sa ICR, Kronbah alfa, razlike između ocjena komisije od E1 do E6 su testirane uz pomoć faktorske analize metodom prave glavne komponente. Svi podaci su analizirani uz pomoću statističkoga paketa SPSS 17.0. Rezultati pokazuju vrlo visoku pouzdanost (Kronbah alfa je u rasponu je od 0,94 do 0,98).