شناسایی و رتبه‌بندی ابعاد اکوسیستم کارآفرینی ورزشی در ایران - فاطمه نگهداری; کوروش قهرمان تبریزی; اسماعیل شریفیان; حسن بیابانی (Sport Sciences Research Institute, 2019)
تجربه نشان داده است که رشد کارآفرینی نیازمند وجود بستر مناسب کارآفرینی است؛ براین‌اساس، اصطلاح اکوسیستم کارآفرینی به‌عنوان نسل سوم ادبیات کارآفرینی گسترش یافته است. صنعت ورزش کشور در ارزیابی ظرفیت‌های اشتغال‌زایی در جایگاه مناسبی قرار دارد؛ بنابراین، هدف اصلی از انجام این پژوهش، شناسایی و رتبه‌بندی ابعاد اکوسیستم کارآفرینی ورزشی کشور است. در این مطالعه، با روش پژوهش آمیخته (کمی و کیفی) ازنوع اکتشافی و اجرای مصاحبة عمیق با 31 نفر خبره و نخبة مدیریت ورزشی و فعال کارآفرین حوزة ورزش و با نمونه‌گیری قضاوتی هدفمند داده‌های موردنیاز مرحلة کیفی جمع‌آوری شدند. سپس، با کمک تحلیل محتوای کیفی، کدگذاری باز و محوری ابعاد موردمطالعه پردازش شدند. با انجام‌دادن این مرحله، شش بعد اصلی درقالب الگوی مفهومی اکوسیستم کارآفرینی ورزشی در ایران با 24 بعد فرعی شناسایی شدند. در مرحلة کمّی پژوهش، با هدف ارزیابی و تأیید ابعاد شناسایی‌شده میزان اهمیت و سهم هریک از ابعاد در فرایند اکوسیستم کارآفرینی ورزشی، بررسی شد. یافته‌های حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی نشان داد که همة ابعاد اکوسیستم کارآفرینی ورزشی در ایران موردتأیید هستند. درنهایت، نتایج پژوهش نشان داد که با استفاده از تحلیل سلسله‌مراتبی ، ابعاد اکوسیستم کارآفرینی ورزشی را می‌توان به‌ترتیب در شش بعد اصلی سیاستی، حمایتی، بازار محلی و جهانی، فرهنگی، سرمایة مالی و سرمایة انسانی اولویت‌بندی کرد. براساس نتایج به‌دست‌آمده توصیه می‌شود، نقشة راهی برای توسعة ابعاد اکوسیستم کارآفرینی ورزشی کشور تدوین شود.