Omurilik yaralanmalı bireye bakım verenlerde stresle baş etme ve sosyal destek - Elif Ateş; Naile Bilgili (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2013)
Amaç: Omurilik yaralanmalı bireye bakım vermek yoğun, stresli, uzun süreli bir dönemdir ve bakım vereni ciddi şekilde etkilemektedir. Bakım verenler bu durum ile baş etmede yetersiz kalabilmekte ve desteğe ihtiyaç duyabilmektedirler. Araştırma, omurilik yaralanmalı bireylere bakım verenlerin stresle baş etme durumları ve algıladıkları sosyal desteği belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan çalışmaya parapleji ve tetrapleji tanısı almış hastalara bakım vermekte olan 129 kişi katılmıştır. Verilerin toplanmasında hasta ve bakım verenlerin bilgi formu, Barthel İndeksi, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde çok yönlü varyans analizi, Pillai İz, Fisher'in En Küçük Önemli Fark ve Pearson ki-kare testleri kullanılmıştır. Bulgular: Omurilik yaralanmalı bireylerin %82.9'u erkek, bakım verenlerin %76.7'si kadındır. Bakım verenlerin yaş ortalamaları 41,19±13,82 olarak saptanmıştır. Bakım verenlerin, hastanın bağımlılık durumuna, günlük bakım verme süresine, bakmakla yükümlü oldukları başka birinin varlığına göre stresle başa çıkma tarzları ölçek puanları istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur p