Granulom centric giganto-celular la mandibulă: studiu clinic, radiologic şi histopatologic la 2 cazuri clinice - Gheorghe Ţîbîrnă; Silvia Railean; Egor Porosencov; Tatiana Porosencova; Roman Lupan (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Granulomul centric giganto-celular (GCGC) este o leziune, benignă și proliferativă a maxilarului, cu o etiologie necunoscută. Este considerată pe scară largă a fi o leziune neoplazică. Etiologia actuală a GCGC este încă neclară, deși au fost sugerate inflamații, hemoragii și traume locale. Comportamentul biologic al CGCG al maxilarului variază de la repaus la agresiv cu expansiune distructivă. Incidența în populația generală este foarte scăzută, iar pacienții sunt în general mai mici de 30 de ani și de gen feminin. În acest studiu, raportăm două cazuri de GCGC la pacienți de 8 ani și de 13ani de gen femenin tratate chirurgical