ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА МАГІСТРІВ ОСВІТИ В УНІВЕРСИТЕТАХ УГОРЩИНИ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Катерина Годлевська (Ivan Ziaziun Institute of Pedagogical Education and Adult Education of the NAES of Ukraine, 2023)
Стаття присвячена детальному вивченню особливостей підготовки магістрів освіти в провідних університетах Угорщини. Метою дослідження є глибокий аналіз освітніх програм, їх структури, змісту та специфіки, а також визначення основних викликів та перспектив у цій сфері. Для досягнення цієї мети було використано комплекс методів, включаючи аналіз освітніх програм, контент-аналіз, SWOT-аналіз. Результати дослідження вказують на наявність глибокого системного підходу до підготовки магістрів освіти в Угорщині. Освітні програми комбінують теоретичні знання і практичні навички, з великим акцентом на науково-дослідницьку роботу та практичну підготовку. Особлива увага приділяється адаптації до міжнародних стандартів, подоланню мовних бар'єрів, інтеграції новітніх технологій та забезпеченню якісної практичної підготовки. Практичне значення дослідження полягає в можливості використання отриманих результатів для вдосконалення освітніх програм не тільки в Угорщині, але й в інших країнах, що прагнуть до модернізації своєї системи вищої освіти, зокрема і України. Висновки дослідження підкреслюють важливість глибокого розуміння освітнього процесу, адаптації до сучасних викликів та постійного пошуку інноваційних підходів. Майбутні наукові розвідки можуть бути спрямовані на глибше вивчення конкретних методів підготовки, їх ефективності в реальних умовах та можливостей для міжнародної інтеграції. Зокрема, акцент може бути зроблений на розробці нових методик, які відповідають сучасним вимогам глобалізованого світу, а також на вивченні впливу культурних та соціальних факторів на підготовку магістрів освіти. Це дослідження також акцентує увагу на необхідності забезпечення рівного доступу до якісної вищої освіти для всіх категорій студентів, незалежно від їх соціального статусу або фінансових можливостей.