Senaryo Temelli Öğretimin İlkokul Öğrencilerinin Bilimsel Düşünme Alışkanlıklarına, Fen Bilimleri Dersi Tutumlarına ve Akademik Başarılarına Etkisi - Sema Öztürk; Hamdi Karakaş (Istanbul Kültür University, 2023)
Bu araştırmada senaryo temelli öğretimin ilkokul öğrencilerinin bilimsel düşünme alışkanlıklarına, fen bilimleri dersi tutumlarına ve akademik başarılarına olan etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada ön test-son test tek gruplu zayıf deneysel desen kullanılmıştır. 2021-2022 eğitim öğretim yılı içerisinde ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenen 22 (8 kız 14 erkek) dördüncü sınıf öğrencisi çalışma grubuna dâhil edilmiştir. Deneysel süreç ilkokul öğrencileriyle 5 hafta, toplamda 10 ders saatini ve her etkinlik sonrasında uygulanan etkinlik formlarını kapsamaktadır. Verilerin analizlerinde aritmetik ortalama, bağımlı gruplar t-testi kullanılmış ve puanlar arasındaki varyanslara göre etki büyüklüğü (etakare [ή2]) hesaplanmıştır. İlkokul öğrencilerinin senaryo temelli etkinlik süreci boyunca ilk etkinlikten son etkinliğe doğru olan değişimi tek yönlü tekrarlı ölçümler ANOVA (Repeated Measure ANOVA) ve Friedman testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonunda senaryo temelli öğretim yönteminin ilkokul öğrencilerinin bilimsel düşünme alışkanlık ortalama puanlarını arttırdığı ancak puanlar arası farkın istatiksel olarak anlamlı olmadığı, fen bilimleri dersi tutum ortalama puanlarını arttırdığı ve ön-son test ortalama puanlar arası farkın istatiksel olarak anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte senaryo temelli öğretim yöntemi ilkokul öğrencilerinin akademik başarı ortalama puanlarını arttırmış ve ön-son test ortalama puanlar arası farkın istatiksel olarak anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Senaryo temelli öğretim süreci boyunca ilkokul öğrencilerinin alternatif ölçme araçlarında yer alan etkinlik formlarından almış oldukları ortalama puanlar da anlamlı şekilde artmıştır. Senaryo temelli öğretim yöntemi fen kavramlarını gerçek yaşam durumlarına uygulamada bir araç olarak kullanabileceğinden ilkokul sürecinde öğretmenler tarafından kullanılması önerilmektedir.