تحلیل عوامل توسعه ورزش همگانی براساس نظریه داده بنیاد - علی وفایی مقدم; فرزام فرزان; سید محمدحسین رضوی; مصطفی افشاری (Sport Sciences Research Institute, 2019)
با توجه به برنامه‌های کلانی که در کشور در سالیان اخیر در حوزة ورزش همگانی انجام شده است، تغییر چشمگیری در افزایش مشارکت شهروندان مختلف کشور روی نداده است؛ بنابراین، این پژوهش با هدف بررسی عوامل توسعة ورزش همگانی با ماهیت اکتشافی- بنیادی انجام شده است. روش پژوهش کیفی بود که براساس نظریة داده‌بنیاد به طراحی مدل پارادایمی عوامل توسعة ورزش همگانی کشور پرداخته شده است. ابزار مورداستفاده نیز مصاحبة نیمه‌ساختاریافته بود که از نظرهای 21 نفر از متخصصان ورزش همگانی کشور استفاده شد. روش نمونهگیری، هدفمند بود. خروجی پژوهش مدل پارادایمی بررسی عوامل توسعة ورزش همگانی در کشور بود که از شرایط علی، مقولة محوری، شرایط مداخله‌گر، راهبردها و پیامدها تشکیل شده است. موارد ذکرشده از کدهایی در مرحلة اول کدگذاری؛ یعنی کدگذاری باز در چند مفهوم نظیر «تعاریف و واژه‌ها، موانع بازدارنده، مقایسه با کشورهای پیشرو، انگیزاننده‌ها، تحلیل وضعیت، راهبرد کلان و درپایان، راهکار و روش اجرایی» به‌دست آمده‌اند. در مرحلة دوم کدگذاری نیز کدگذاری محوری با مقولة محوری عوامل توسعة ورزش همگانی و مقوله‌های فرعی نظیر «جذابیت ورزشی، سوق‌دهنده‌ها، موانع و انگیزاننده‌ها» انجام شده است. در پایان، مشخص شد که بسیاری از عوامل توسعه به خود افراد مربوط نمی‌شوند؛ بلکه با تسهیل در عوامل سوق‌دهندة محیطی و برطرف‌کردن موانع موجود، افراد با خیال آسوده ورزش همگانی را ازبین فعالیت‌های اوقات‌فراغت انتخاب خواهند کرد؛ گرچه تغییر در مفاهیم ورزش همگانی و افزایش انگیزاننده‌ها از عوامل مهمی هستند که باید به‌وجود آیند.