Maksiller sinüs septa: bilgisayarlı tomografi ve panoramik radyografi ile değerlendirme - Erdem Kilic; İlker Ozec; Suphi Muderris (Cumhuriyet University, 2011)
Purpose: To evaluate the incidence, morphology and localization of antral septa with computed tomography and panoramic radiography. Materials and Methods: 2390 maxillary sinuses examined radiographically with computed tomography and panoramic radiography retrospectively. The morphology and localization of sinus septa is also evaluated by panoramic radiography. Results: The sinus septa prevalance was determined as 13.7% with computed tomography and 18% with panoramic radiography. The maxillary sinus septa is more commonly found in edentulous maxillae than in dentate maxilla. The septa is mostly localized at the middle part of the sinus and the size of the septa mostly changed between 6-10 mm. Conclusion: Detailed knowledge about location, morphology and height of antral septa is clinically important to reduce the rate of complications when maxillary sinus surgery, i.e. sinus flor elevation, is carried out. ÖZET Amaç: Bilgisayarlı tomografi ve panoramik radyografi kullanarak maksiller sinüste görülen septa oranını, lokalizasyonunu ve boyutlarını belirlemek. Gereç ve Yöntem: 2390 maksiller sinüs radyografik olarak bilgisayarlı tomografi ve panoramik radyografi kullanılarak retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Panoramik radyografi üzerinde ayrıca sinüs septa boyutu ve lokalizasyonu açısından değerlendirme yapılmıştır. Bulgular: Bilgisayarlı tomografi ile sinüs septa oranı % 13.7 olarak bulunurken, panoramik radyografi ile bu oran % 18 olarak belirlenmiştir. Dişsiz kretlerde görülen septa sayısının dişli kretlere göre daha fazla olduğu, septanın en çok maksiller sinüs orta bölgesinde yer aldığı ve boyutunun 6-10 mm arasında değiştiği belirlenmiştir. Sonuç: Maksiller sinüse yapılacak olan sinüs augmentasyonu gibi operasyonlarda maksiller sinüs anatomisinin ayrıntılı olarak bilinmesi komplikasyon oranının azaltılması açısından önemlidir. Anahtar Sözcükler: Maksiller sinüs septa, antral septa, bilgisayarlı tomografi, panoramik radyografi