ВПЛИВ ДЕФІЦИТУ ЙОДУ НА ПЕРЕБІГ ВАГІТНОСТІ У ЖІНОК ЗІ ЗВИЧАЙНИМ НЕВИНОШУВАННЯМ - N. Ivakhnenko; I. Redko; E. Chakmazova (Bukovynian State Medical University, 2018)
Встановлена клініко-ендокринологічна паралель у жінок зі звичним невиношуванням вагітності на підставі клініко-анамнестичних даних та результатів гормонального обстеження (визначення в крові гормону гіпофіза - тиреотропногогормона, щитоподібної залози - вільного тироксина, андрогена яєчникового ґенеза -вільного тестостерона, наднирникового ґенеза - дегідроепіандростерона-сульфата, а також екскреції йоду з сечею). Виявленопомірне зниження екскреції йоду з сечею. При забезпеченнійодом організму вагітних жінок ці зміни легко компенсуються. З метою забезпечення вагітних зі звичним невиношуванням вагітності йодом призначали препарат йодомарин 200 мг 1 раз на добу протягом 3-х місяців. Корекціяендокринних порушень передбачає адекватну, індивідуально підібранутерапію. Це дозволило у вагітних зі звичним невиношуванням виносити вагітність у86,2% випадків.