IZZIVI V NEONATALNI HEMATOLOGIJI - Jana Lozar Krivec (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2024)
Čeprav je etiologija pogostih neonatalnih hematoloških bolezni znana že desetletja, se pri kliničnem delu še vedno soočamo z vprašanjem o najučinkovitejšem zdravljenju. Kdaj in komu transfundirati eritrocite, trombocite in plazmo, kako voditi in zdraviti aloimunske hematološke bolezni pri plodu in novorojenčku, kako zdraviti anemijo pri nedonošenčku ter kako predvideti hemolitično dogajanje pri plodu in novorojenčku so vprašanja, o katerih se neonatologi odločamo pri posameznem bolniku, obravnavamo pa jih v kvalitativnih, randomiziranih in multicentričnih raziskavah. V prispevku so predstavljeni nekateri izzivi transfuzijskega zdravljenja, napovedovanja izida pri hemolitični bolezni ploda in novorojenčka ter pri obravnavi aloimunskih bolezni, značilnih za obdobje novorojenčka.