Okul Yöneticilerinin Görüşlerine Göre Kent Yoksulluğunun Eğitime Yansımaları - Tugba Hosgorur; Mine Kizir; Sergender Sezer; Perihan Korkut; Orhan Kahya; Mirace Karaca Evren; Kasim Yildirim; Eda Yesil; Vural Hosgorur (Anı Publishing, 2023)
Bu çalışma ile Muğla İli Menteşe Merkez İlçesi'ndeki dezavantajlı okullarda görev yapan okul yöneticilerinin kent yoksulluğunun eğitime yansımaları ile ilgili görüşlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Nitel araştırma geleneği içinde yer alan durum çalışması kullanılarak desenlenen bu araştırmanın çalışma grubunu Muğla İli Menteşe Merkez İlçesi'ndeki dezavantajlı mahallelerde bulunan 3 ortaokul ve 4 ilkokulda görev yapmakta olan 15 okul yöneticisi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen görüşme formu kullanılmıştır. Veriler okul yöneticileri ile yapılan yüz yüze görüşmeler yolu ile elde edilmiştir. Veriler betimsel analiz ve içerik analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, kent yoksulu öğrencilerin risk oluşturabilecek davranış örüntülerine sahip olabildiklerini, akademik anlamda genel olarak başarısızlıklar yaşadıklarını, ebeveynlerinin eğitim süreçleri için yeterli desteği veremediklerini, gittikleri okulların çeşitli imkânsızlıklarla baş etmek durumunda kaldığını ve bu imkânsızlıkların kent yoksulu öğrenciler için verecekleri desteğin önünde engel oluşturduğunu göstermiştir.