ZNAČAJNOST UTICAJA SNAGE NA TEHNIKU IZVOĐENJA U SPORTSKOM PLESU - Meta Zagorc; Lejla Zuhrić-Šebić; Adriana Lukić; Snežana Bijelić (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2011)
Snaga je motorička sposobnost koja umnogome određuje karakter nekog kretanja. U prostoru konvencionalnih sportova upravo u toj osobini se i temelji njena značajna uloga o čemu svjedoče neka istraživanja. U sportskom plesu ona se najčešće ispoljava u obliku repetitivne i eksplozivne snage i u funkciji je preciznog doziranja dinamike plesnog izvođenja. Koliki je značaj nekih manifestacija snage na kvalitet ispoljavanja tehnike latinoameričkih i standardnih plesova, kao disciplina u sportskom plesu, predstavlja i osnovni problem ovog rada. Istraživanje je provedeno na 49 plesača sportskog plesa oba pola starosnog uzrasta od 12 do 15 godina. Rezultati istraživanja ukazuju da se doprinos snage na kvalitet ispoljavanja tehnike kod latinoameričkih i standardnih plesova različito vrednuje. Naime, snaga kao motorička sposobnost ima statistički značajan uticaj na kvalitet ispoljavanja tehnike kod latinoameričkih plesova, dok se kod standardnih plesova nije pokazala kao statistički značajna. Dobijene razlike u značaju doprinosa snage na posmatrane plesne discipline, svakako, je potvrda o neophodnosti individualnog pristupa planiranju i programiranju trenažnog rada posebno za standardne, a posebno za latinoameričke plesove.