Oral epitel dokularda panoramik radyografinin genotoksik etkileri - Hülya Çakır Karabaş; İlknur Özcan; Semra Dölek Gürler (Selçuk University, 2019)
Amaç: X ışınları gen mutasyonları ve kromozomal aberasyonlara sebep olabilen potansiyel mutajenik ajanlardan biridir. Bu çalışmada, panoramic radyografi alınan hastaların hücre çekirdeğinde oluşabilecek hasarı gözlemlemek için mikronükleus testi uygulanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda, dental tanı nedeni ile panoramik radyografi alınması gereken 30 gönüllü hastanın bukkal mukoza sürüntü hücreleri radyografi öncesi ve radyografiden 2 hafta sonra alınmıştır. Her bir sürüntüdeki 1000 hücrenin çekirdeğindeki değişiklikler ışık mikroskobu altında sayılarak kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda, X ışını maruziyeti sonrası bukkal mukoza hücrelerinde gözlenen mikronükleus sıklığındaki artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p <0.001). Sitotoksisiteye ilişkin hücre çekirdeğindeki diğer değişikliklerde ise, karyoreksis ve karyoliziste istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlenmiş; ancak piknozisteki artış anlamlı bulunmamıştır.Sonuç: Sonuç olarak, dental tanı ve tedavi esnasında alınan panoramic radyografi oral mukozal hücrelerde sitotoksisiteye sebep olmaktadır. Panoramik radyografi gerektiğinde uygun dozda uygulanmalıdır.ANAHTAR KELİMELER Hücre Hasarı, Mikronükleus Testi, Panoramik Radyografi