TIPUL ORGANIZAȚIONAL-INDIVIDUAL DE PERSONALITATE - USM ADMIN (Moldova State University, 2020)
Scopul acestui studiu este de a sublinia importanța tipului organizațional de personalitate, precum și tipul individual de personalitate care influențează direct atât performanța organizațională, cât și cea individuală, prin prisma teoriei lui Carl Jung. În al doilea rând, vom ilustra valoarea explicativă atât pentru succesul obiectiv-organizațional, cât și pentru succesul subiectiv-individual raportat la preferințele angajatului la locul de muncă. Pentru succesul obiectiv-organizațional niciun tip organizațional de personalitate nu poate fi considerat ideal, dar o caracterizare comprehensivă a diferitor tipuri de personalitate organizațională asigură o eficiență importantă pentru organizațiile care supraviețuiesc într-un mediu acerb concurențial. Pentru succesul subiectiv-individual, tipurile de personalitate par să aibă, alături de alte trăsături, și valoare explicativă. Studiul se încheie cu o scurtă discuție asupra implicațiilor managerilor în utilizarea instrumentarului psihologic în organizație și a posibilelor căi de cercetare ulterioare. Cuvinte-cheie: tip organizațional de personalitate, tip individual de personalitate, preferințe individuale, preferințe organizaționale, diferențe de tip.