Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Algıları - Mehmet ÖZDEMİR; Fatih Mehmet TULUMCU; Feride İDİ TULUMCU (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2019)
Bu araştırmada Türkçe Öğretmenliği lisans programında okuyan son sınıf öğrencilerinin ve Türk Dili ve Edebiyatı lisans programında okuyan ve pedagojik formasyon eğitimi alan öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik algısının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma modeline göre hazırlanmış bu çalışmada olgubilim (fenomoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırmaya, bir devlet üniversitesinde Türkçe Öğretmenliği programının son sınıfında okuyan Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması I-II derslerini almış 18 öğrenci ve aynı üniversitede Türk Dili ve Edebiyatı programında son sınıf öğrencisi olan ve pedagojik formasyon eğitimi alan (Öğretmenlik Uygulaması dersi almış) 23 öğrenci katılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanan verilerin çözümlenmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Öğretmenlik meslek algısının Eğitim Fakültesinde okuyan öğrenciler ve pedagojik formasyon eğitimi alan öğrenciler arasında çeşitli açılardan farklılıklar taşıdığı görülmüş; Eğitim Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin bu mesleğe yönelik algılarının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.