З історії участі волинських студентів у масових гімнастичних виступах - Nadiia Kovalchuk; Liudmyla Vashchuk; Tetiana Hnitetska; Viktor Usachov (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2023)
Актуальність. Масові гімнастичні виступи є потужним видовищем, яке може суттєво впливати на особистість, її духовний світ - світ емоцій, естетичних смаків, етичних і світоглядних уявлень. Студенти завжди були учасниками цих масових спортивних заходів, які проводилися на Волині, а вивчення досвіду минулого сприятиме пошуку нових можливостей і форм проведення гімнастичних виступів сучасності. Мета роботи - висвітлення інформації про організацію та зміст масових гімнастичних виступів студентів Луцького державного педагогічного інституту імені Лесі Українки у 80-х роках ХХ ст. Методи дослідження - аналіз й узагальнення науково-методичної, спеціальної літератури; аналіз матеріалів Волинського обласного архіву; опитування та бесіди з викладачами (у минулому - студентами ЛДПІ імені Лесі Українки), які на той час були причетні до організації масових гімнастичних виступів; аналіз сценаріїв окремих масових гімнастичних виступів, які збереглися на паперових носіях. Результати роботи. Організація та проведення різних масових гімнастичних виступів і спортивних свят - це лише один із напрямів, які сприяють підвищенню рухової активності громадян. У статті зібрано й проаналізовано інформацію про досвід проведення масових гімнастичних виступів на парадах і спортивних святах, у яких брали участь студентки всіх наявних на той час факультетів, а також юнаки та дівчата факультету фізичного виховання Луцького державного педагогічного інституту імені Лесі Українки. Особливу увагу приділено організації підготовки й проведення виступів, висвітлено їх хронологію, представлено сценарії спортивно-масових виступів (опис виступу, музичний супровід, час виконання, схеми руху й перешикувань, тематичні написи) 1980, 1982, 1983 рр. Піднімається також питання заполітизованості загальної мети виступів, пропаганди тогочасного режиму та домінування російської мови. Висновки. Починаючи з 1970 р., у Луцьку закріпилася традиція проведення мистецько-спортивних свят, складовою частиною яких були масові гімнастичні виступи. Ці заходи переважно присвячувалися Дню Перемоги. Студенти ЛДПІ імені Лесі Українки були незмінними їх учасниками. Розроблений викладачами сценарій масових гімнастичних виступів студенти ЛДПІ демонстрували не лише для глядачів, а й самі набували відповідних рухових та творчих навичок.