PODSTICANJE LIKOVNOG IZRAŽAVANJA DJECE MLAĐEG OSNOVNOŠKOLSKOG UZRASTA PUTEM EGZEMPLARNIH UMJETNIČKIH DJELA - Татјана Зиројевић; Кристинка Селаковић (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2023)
Višedecenijske tendencije u vaspitno-obrazovnom sistemu ukazuju na potrebu da se djeci pristupi holistički i da se kod njih podstiču i razvijaju one kompetencije, sposobnosti, vještine i znanja kojima će ono moći da odoovori na izazove savremenog društva. Nastava likovne kulture jeste jedan u nizu predmeta koji kod djece razvija kreativnost, osjećaj za lijepo i kritičko mišljenje. Predmet ovog istraživanja je uloga umjetničkog djela kao faktora motivacije za razvijanje i podsticanje likovnih sposobnosti učenika mlađeg školskog uzrasta u nastavi likovne kulture. Za potrebe istraživanja osmišljen je eksperimentalni program pod nazivom Egzemplari likovne umjetnosti sa ciljem da podstakne djecu na stvaralaštvo. Problem istraživanja bio je utvrditi da li i u kojoj mjer likovno umjetničko djelo XX vijeka kroz planiran egzemplarani program primjene djela u nastavi likovne kulture razvija kreativnost kod učenika nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Cilj istrаživаnjа je bio dа se utvrdi uticаj uvođenja egzemplara likovne umjetnosti u nastavu i koliko će to uticati na razvoj likovnih sposobnosti i razvoj kreativnosti kod učenika. Sprovedeno je eksperimentalno istraživanje u nastavi likovne kulture u vidu uvođenja egzemplara umjetničkog djela. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 840 učenika, uzrasta od 7 do 11 godina u osnovnim školama u Banjoj Luci. Istraživanje je pokazalo da su učenici eksperimentalne grupe pokazali mnogo bolje perceptivne sposobnosti u odnosu na učenike kontrolne grupe. Time se ukazuje na činjenicu da se nastavna praksa može unaprediti sistematičnijom upotrebom umjetničkog djela u nastavi likovne kulture. Ovi zaključci istraživanja pružaju osnovu učiteljima za osmišljavanje likovnih programa u kojim će umjetničko djelo biti važno nastavno sredstvo sa bogatim mogućnostima unapređivanja vaspitno - obrazovnog sistema.