Аналіз інтегральної ефективності медичної допомоги матерям і дітям - Y.G. Antypkin; R.V. Marushko; O.O. Dudina; N.Y. Bondarenko; L.O. Polianska (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Ефективне формування та підтримка здоров'я матерів і дітей, що визначають фундаментальну основу формування здоров'я майбутнього суспільства і людства, обороноздатність, трудовий резерв та інтелектуальний потенціал країни, можливе лише за наявності ефективних систем охорони здоров'я. Мета - проаналізувати інтегральну ефективність медичної допомоги матерям і дітям на підставі визначення переліку та вагового внеску окремих показників структурної ефективності в інтегральний коефіцієнт. Матеріали та методи. На основі даних загальної і медичної статистики України здійснено структуризовану за окремими компонентами оцінку інтегральної ефективності медичної допомоги матерям і дітям. Використано методи системного підходу, структурно-логічного, епідеміологічного аналізу, математичний, моделювання. Результати. Дані проведеного аналізу діяльності служби охорони здоров'я матері і дитини України у 2021 році свідчать про достатній, вищий за середній, рівень досягнення запланованих результатів - коефіцієнт комплексної оцінки (ККО) становить 0,79 із коливанням у розрізі компонентів від високого рівня (0,89 за результатами структури) до вищого за середній (0,76 за показниками процесу та 0,78 за показниками результативності). За даними геопросторового аналізу, лідерами інтегральної ефективності діяльності служби охорони здоров'я матері і дитини з високим рівнем ККО (≥0,80), що свідчить про достатню ефективність медичної допомоги матерям і дітям, стали Тернопільська, Чернівецька, Львівська, Івано-Франківська, Сумська області і м. Київ. Аутсайдерами інтегральної ефективності медичної допомоги матерям і дітям із середнім рівнем ККО (0,61-0,69), що потребують прийняття управлінських рішень із питань ефективнішої їхньої діяльності, стали Донецька та Херсонська області. Найбільш проблемними індикативними показниками діяльності служби охорони здоров'я матері і дитини ККО є рівень материнської смертності (коефіцієнт досягнення нормативного значення - КДНЗ) = 0,00), частота кесаревого розтину (КДНЗ=0,37), частота мало вагових новонароджених (КДНЗ=0,50), індекс неонатального трансферу (КДНЗ=0,60). Висновки. Розроблений інструментарій інтегральної оцінки ефективності медичної допомоги матерям і дітям дає змогу забезпечити на уніфікованій основі об'єктивне оцінювання і моніторинг її в цілому, у розрізі регіонів і за окремими компонентами з розробленням заходів впливу на виявлені проблеми та їхню імплементацію в діяльність служби охорони здоров'я матері і дитини. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.