NEFRITA LUPICĂ LA COPIL: CORELAȚII CLINICO-PATOLOGICE ŞI EVOLUȚIE - Maria Adriana Baltag; Mihaela Munteanu; Doina Mihăilă; Ovidiu Brumariu; Codruța Halițchi (Amaltea Medical Publishing House, 2011)
Introducere: Lupusul eritematos sistemic (LES) este o boală infl amatorie multisistemică de etiologie neconoscută, caracterizată prin recurenţe, ce poate afecta orice sistem sau organ. Afectarea renală rămâne una dintre cauzele principale de morbiditate şi mortalitate, alături de afectarea sistemului nervos central şi cea cardiacă la copiii cu LES. Nefrita lupică (NL) se poate prezenta prin manifestări clinice şi histopatologice variate. Protocoalele standard de tratament utilizate în nefrita lupică includ pulsaţiile de corticosteroizi şi ciclofosfamidă (Ciclo), precum şi administrarea orală de prednison, azatioprină şi micofenolat de mofeti (MMF). Scopul: Scopul acestui studiu este de a evalua manifestările clinice şi de laborator, răspunsul terapeutic şi evoluţia pacienţilor cu nefrită lupică. Am efectuat un studiu retrospectiv şi prospectiv, bazat pe studierea foilor de observaţie a pacienţilor cu LES şi NL internaţi şi trataţi în Clinica IV Pediatrie, UMF "Gr. T. Popa", Iaşi, pe o perioadă de 12 ani. Rezultate: Am concluzionat că pulsaţiile cu Ciclofosfamidă induc remisiunea clinică şi renală la majoritatea copiilor cu LES şi NL. Terapia de menţinere cu MMF a fost efi cientă după inducerea remisiunii în cazurile refractare la alte scheme terapeutice.