STRATEGIES FOR INCREASING THE PHYSICAL FITNESS OF EMPLOYEES IN THE WORKPLACE - Radu-Tiberiu ȘERBAN; Alin Marius BACIU (Cluj University Press, 2017)
Introduction. Industrialization and the development of modern societies led to an evolution of the motor behaviour of humans. Physical tasks at the workplace got easier, tools that are more modern were invented, and in some cases, it was totally taken by machinery and robots. Unfortunately, deskwork being a sedentary activity, health related issues started to concern our society. Methods. The short review of the specialized literature has been done by abstracting data from the eligible articles resulted after searching for the related keywords in scientific databases. Results. Authors offer many reasons why strategies for increasing the physical fitness of employees should be implemented at the workplaces and give examples of successful interventions like: involving employees in health related contests, offering free or partially subsidized access to sports facilities and clubs, implementing exercises into the working day or awarding the participation in companies' health programs with incentives. Conclusion. The lack of physical exercise affect the health status of the sedentary employees and thus his productivity and cause other derived economic, social and psychological issues. In the current context, promoting physical activity strategies at the workplace is a must. These actions are beneficial for not only the employees and employers but also for physical education and sports specialists as such actions will eventually also increase the number of jobs for them. REZUMAT. Strategii instituționale de creștere a nivelului formei fizice angajaților. Introducere. Industrializarea și dezvoltarea societății moderne au condus la o modificare a comportamentului motric uman. Sarcinile fizice la locul de muncă au devenit din ce în ce mai mai mici și mai puține, pe măsură ce uneltele moderne au fost inventate, iar în unele cazuri sarcina a fost preluată în totalitate de mașini și roboți. Din păcate, munca de birou fiind o activitate sedentară, problemele de sănătate cauzate de aceasta au început să ne preocupe ca societate. Metode. Această scurtă trecere în revistă a literaturii de specialitate a fost făcută rezumând informația provenită din articole de cercetare eligibile, rezultate din căutarea cuvintelor cheie în bazele de date științifice. Rezultate. Autorii cercetărilor oferă în studiile lor multiple motive pentru care firmele ar trebui să implementeze strategii de creștere a fitnessului angajaților și dau exemple de intervenții cu succes precum: implicarea angajaților în concursuri cu tematică relaționată cu sănătatea, oferirea de acces gratuit sau subvenționat la cluburi sportive, implementarea exercițiilor fizice în programul zilnic de muncă sau recompensarea participării la programele de sănătate ale firmelor. Concluzie. Lipsa exercițiului fizic afectează sănătatea angajaților sedentari și astfel productivitatea lor și cauzează, de asemenea, alte probleme de natură economică, socială și psihologică. În contextul actual, promovarea strategiilor de implementare a exercițiului fizic la locul de muncă este necesară. Aceste acțiuni sunt benefice nu numai pentru angajați și angajatori, ci și specialiștilor în educație fizică și sport întrucât astfel de acțiuni vor crește în final și numărul de locuri de muncă pentru aceștia. Cuvinte-cheie: fitness fizic, loc de muncă, strategii, angajați, sedentari.