FIABILITATEA INDICILOR CLINICI ȘI BIOCHIMICI LA BOLNAVELE CU CANCER AL GLANDELOR MAMARE ASOCIAT CU SARCINA ÎN PERIOADA PRE- ȘI POSTOPERATORIE - Corneliu URECHE (Academy of Sciences of Moldova, 2024)
Cancerul mamar are o tendință de creștere continuă anuală. Circa 1,5 milioane de femei fac cancer mamar anual în lume. Crește și ponderea cancerului mamar la femeile în perioada fertilă, dar și a cancerului glandei mamare asociat cu sarcina (CGMaS) [1-4]. Patologia este asociată și impune o abordare multidisciplinară (obstetrică, chirurgie, oncologie etc.). Indicii clinici și biochimici la un statut somato-funcțional specific necesită a fi studiați și de evidențiat particularitățile sale. O problemă de studiu va fi și schimbările metabolismului la bolnavele cu CGMaS și gestoze.