Cerrahi Girişim Geçiren Yaşlı Hastaların Hemşirelik Bakım Kalitesini Algılaması - Şerife Kurşun; Gülsüm Özcan (Selcuk University, 2021)
Amaç: Bu çalışma, cerrahi girişim geçiren yaşlı hastaların sosyodemografik ve hastalık özelliklerinin hemşirelik bakım kalitesi algıları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı türde bir araştırmadır. Araştırma, bir üniversite hastanesinin cerrahi kliniklerinde yatan ve cerrahi girişim geçiren 134 yaşlı hasta ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında, "Tanıtıcı Bilgi Formu'' ve ''Bakım Davranışları Ölçeği-24'' kullanılmıştır. Veriler, sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma olarak özetlenmiştir. Verilerin analizinde bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü varyans analizi, Mann Witney U, Kruskal Wallis testi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmaya katılan yaşlı hastaların %85,8'i aldığı hemşirelik bakımını yeterli bulmuştur. Hastaların, Bakım Davranışları Ölçeği-24 toplam puan ortalaması 5,07±0,74 olup iyi düzeydedir. Alt boyutlardan alınan puanlar ise 4,56±1,14 (bağlılık alt boyutu) ve 5,31±0,84 (bilgi-beceri alt boyutu) arasındadır.Hastaların ekonomik durumu, aldığı tanı, hastaneye yatış şekli ve hemşirelik bakımını yeterli bulma durumuna göre hemşirelik bakım kalitesini algılaması arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Çoklu regresyon analizi, ekonomik durum, hemşirelik bakımını yeterli bulma durumu, tedavi ve bakım alınan oda tipi, hastaneye yatış şekli ve geçirilen ameliyatın hemşirelik bakım kalitesinde etkili olduğunu göstermiştir. Uygulamada Kullanım: Bu çalışmanın sonuçları hastaların periyodik aralıklarla bakım kalitesi algılarının belli standartlarla ölçülmesi, olumlu ve olumsuz algıların belirlenmesine neden olabilir. Ayrıca hastaların yatış sürecinin daha iyi değerlendirilmesi için bakım standartları oluşturulabilir.